Je winkelwagen is momenteel leeg!
11 typische dingen die je alleen in Zweedse huizen vindt

Het is gewoon alweer bijna een jaar geleden dat we de sleutel van ons huis kregen! Aankomende 15 februari is het exact een jaar geleden. Ongelofelijk hoe de tijd voorbijgevlogen is. En een jaar later zijn we nog steeds heel blij met onze keuze om in Zweden te gaan wonen en in dit huis. Ons eigen rode houten huis, dat toch wel erg verschilt van ons huis in Nederland. Daarom in dit blog: 11 typische dingen die je alleen in Zweedse huizen vindt.
1. Kleine stopcontacten boven de ramen
Echt boven ieder raam zitten ze: speciale kleine stopcontacten. Deze stopcontacten zijn speciaal gemaakt voor lampen. Heel veel Zweden hebben namelijk een lamp voor het raam hangen! En dankzij dat stopcontact heb je geen gedoe met lange kabels en zo. Je moet alleen even de stekker vervangen door een kleiner exemplaar (die je hier o.a. kunt kopen bij IKEA), ophangen, stekker in het stopcontactje en klaar ben je!
Zo heb je binnen gezellig licht en hebben mensen buiten ook een oriรซntatiepunt. Want daar komt het idee vandaan. Tijdens de winter zijn de dagen hier kort en is het donker. Lantaarnpalen staan hier vaak alleen in het centrum van een dorpje. Daarbuiten is het dus echt donker. Dankzij de verlichting voor het raam hebben mensen buiten nog een beetje een idee waar ze zijn.

2. Bijzonder raambeslag
En behalve dat er een lamp voor hangt, gaat het raam ook op een iets andere manier open en dicht. Vooral oudere Zweedse huizen hebben op het raam een soort ringen en in het kozijn een soort pen. Die kleine metalen ringen kun je draaien en om het pinnetje hangen. Op deze manier kun je het raam makkelijk op een kier zetten. Wil je het raam helemaal open? Dan laat je het ringetje gewoon los. Typisch Zweeds en ik vind ze ook wel schattig om te zien.

3. Lambrisering
Nog iets typisch Zweeds is de lambrisering die je in veel huizen vindt. Dit zijn verticale houten planken, vaak met een groef ertussen, die tegen de muur zijn bevestigd. De planken komen meestal tot ongeveer heup- of borsthoogte, en daarboven zit dan een sierlijst.
Waarom? Een extra laag hout op de muur zorgt voor extra isolatie. Ideaal tijdens de koude winters. Daarnaast staat het gewoon gezellig en sfeervol, beschermt het de muur en gaat het lang mee.

4. Behang
Boven de lambrisering vind je dan vaak een mooi behangetje. En dan ook echt klassiek behang, bijvoorbeeld met bloemen erop. Het maakt de landelijke Scandinavische inrichting helemaal af en werkt, net zoals de lambrisering, ook isolerend.
5. Geen gordijnen
Iets wat je juist niet in Zweedse huizen vindt, zijn gordijnen. Of in ieder geval geen bedekkende of dikke gordijnen. Ook dit heeft weer te maken met de donkere winters. In de winter wil je juist het beetje licht dat er is, zoveel mogelijk binnenlaten. Je wilt dus geen raambekleding hebben die het licht blokkeert. En sowieso: hoe doe je die gordijnen dicht als er een lamp voor hangt? ๐ Geen gordijnen dus in Zweden.
En dat geldt soms ook voor slaapkamers! Tijdens onze wereldreis hebben we twee maanden door Noorwegen, Finland en Zweden gereisd en daar hadden we regelmatig een slaapkamer met heel summiere raambekleding. Best bijzonder, want in de zomer wordt het juist amper donker. Lekker verduisterende gordijnen zijn dan wel fijn! In ons huidige huis hebben we in de woonkamer ook geen gordijnen, maar in de slaapkamer juist extra dikke gordijnen.
6. Een droogkast
Wij hebben er nog geen een, maar hij staat wel op ons wensenlijstje: een droogkast. Dit ziet er qua formaat een beetje uit als een hoge koelkast, alleen is het in dit apparaat juist lekker warm. Hier gooi je je jas, schoenen, kleren enzovoorts in om te drogen. Echt handig, want onze kinderen komen in de herfst en winter regelmatig thuis met natte spullen. Even in de droogkast en alles is weer droog. Veel huizen hebben er een staan, maar ook op bijvoorbeeld de school van de kinderen staan meerdere droogkasten. Na de pauze kunnen ze daar alles laten drogen, zodat het de volgende pauze weer klaar is om te gebruiken.
7. (Tegel)kachel
Veel Zweedse huizen hebben een houtkachel. Gezellig, maar vooral ook heel praktisch tijdens de Zweedse winters. Sommige huizen zijn volledig afhankelijk van een houtkachel en soms is het een extra bron van warmte (zoals in ons huis).
In oudere Zweedse huizen zie je vaak nog prachtige tegelkachels (โkakelugnโ in het Zweeds). Schitterend vind ik ze! Het zijn vaak grote, ronde kachels tot aan het plafond, versierd met glanzende keramische tegels.
Deze tegels maken de kachel niet alleen mooi, maar ook heel efficiรซnt. Ze nemen namelijk veel warmte op en geven die langzaam weer af. Daardoor blijft de kachel lang warmte afgeven zonder dat je veel hoeft te stoken. Na รฉรฉn of twee uur stoken kan de kachel nog 12 tot 24 uur warmte afgeven! Bij een gewone houtkachel gaat soms wel 80% van de warmte via de schoorsteen naar buiten, maar bij dit soort kachels is dat maar 10%. Mooi รฉn efficiรซnt dus.
8. Een filterkoffiezetapparaat
Sebas schreef al eerder over de Zweedse koffiecultuur. Zweden drinken namelijk graag en veel koffie. Maar niet uit een luxe apparaat. Nee, gewoon een filterautomaat op het aanrecht!

9. Zeil in de badkamer
Wat voor ons ook nieuw is, is het zeil dat je hier meestal in de badkamer vindt. In Nederland zijn badkamers meestal betegeld, maar hier gebruiken ze zeil, oftewel โvรฅtrumsmattaโ. Letterlijk vertaald: natte-kamer-zeil.
Dat hier veel zeil wordt gebruikt, heeft te maken met de strenge regels voor badkamers. Omdat de meeste huizen hier van hout zijn, kunnen lekkages grote gevolgen hebben. Verzekeringen hanteren daarom strenge regels waaraan een badkamer moet voldoen. Is het niet in orde? Dan betaalt een verzekering niet uit bij waterschade. Door de badkamer volledig af te dichten met zeil, kun je waterlekkage in houten constructies goed voorkomen. Daarnaast is het een stuk goedkoper en makkelijker aan te leggen.
Ook onze badkamer en toilet zijn volledig bekleed met zeil. En heel eerlijk? Het is best handig! Het is namelijk veel makkelijker schoon te houden dan Nederlandse tegels.
10. Een vaatwasser-afsluiter
In de keuken gelden trouwens ook strenge regels als het om water gaat. Zo moet bijvoorbeeld de watertoevoer naar de vaatwasser af te sluiten zijn als je hem niet gebruikt. Daarom zit er in veel Zweedse huizen en “diskmaskinsavstรคngning”, oftewel een vaatwasser-afsluiter, in de keuken. Bij ons is dat een speciale draaiknop op de kraan.
11. Een plek om de schoenen uit te trekken
En tenslotte nog een plek waar je je schoenen uit- en aantrekt. Zweden dragen namelijk geen schoenen in huis. In de winter is dat logisch, want anders loop je de sneeuw zo naar binnen. Maar ook in andere seizoenen is het wel zo hygiรซnisch. Veel Zweedse huizen hebben daarom een soort veranda voor de voordeur, soms met een bankje. Hier kun je je schoenen uittrekken en blijft het huis schoon.
En dit geldt niet alleen voor thuis. Ook op bijvoorbeeld scholen en zelfs bij de tandarts gaan de schoenen uit. Lekker schoon en hygiรซnisch.
En zo zijn er nog veel meer kleine en grote dingen die Zweedse huizen nรฉt even anders maken dan we in Nederland gewend zijn. Heb je zelf ooit in een Zweeds huis gewoond of gelogeerd en nog iets toe te voegen aan deze lijst? Laat het me weten in de reacties! ๐
In dit artikel staat een affiliate link. Klik je op de link en koop je wat? Dan krijgen wij als dank hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niks extraโs.
Lees ook onze andere verhalen
Reacties
7 reacties op “11 typische dingen die je alleen in Zweedse huizen vindt”
Die tegelkachel zijn prachtig ja, maar ook die lambrisering vind ik erg mooi, vooral in die typische Zweedse groene kleur ๐ ๐
Ja heel mooi ๐คฉ
Ja een aantal van die dingen al gezien. Leuk om het verhaal erachter te lezen. Schoenen uit bij de tandarts zelfs! Bijzonder.
Ja en straks bij Ronald zal je er nog een paar zien ๐
Heel benieuwd !
Wij hebben in oktober gelogeerd bij een RB&B. Daar viel het ons op dat er een mand met slofjes stond zodat je niet met schoenen naar binnen ging.
Ook een bankje met een zacht velletje erop als decoratie. Een erg gezellig /knus gezicht. In de winkel zagen wij keukenpapier liggen met halve velletjes i.p.v hele vellen, zeer handig als je iets kleins wel opvegen.Ja klopt, dat keukenpapier is heel handig! En wat leuk dat er sloffen klaar stonden.
Geef een reactie