Je winkelwagen is momenteel leeg!
Vijf vooroordelen over Zweden – en de werkelijkheid

Vooroordelen: we hebben ze allemaal in verschillende situaties, zeker ook over landen en hun inwoners. Tijdens onze wereldreis kregen wij regelmatig vooroordelen over Nederland te horen. ‘Kijken, kijken, niet kopen’ is bijvoorbeeld een bekend cliché over de gierige Nederlander. Ook waren mensen soms verbaasd als we vertelden dat we uit Nederland kwamen maar geen wiet rookten.
En zo bestaan er natuurlijk ook genoeg vooroordelen over Zweden. In dit blog bespreken we er vijf en vertellen we of ze kloppen of niet.
Vooroordeel 1: Zweden eten alleen maar knäckebröd en gehaktballetjes
Misschien is dit vooroordeel over Zweden vooral gebaseerd op het meest geserveerde gerecht bij IKEA? Want zeg je IKEA, dan zeg je Zweedse balletjes. En ja, Zweden eten die zeker graag; vaak met aardappelen, jam en wat groenten erbij. Maar de Zweedse keuken is veel gevarieerder. Vorige week schreef ik al een blog over Zweedse zoete lekkernijen en ook andere Zweedse gerechten zijn gevarieerd.
Knäckebröd staat bij bijna elke maaltijd op tafel, maar meestal in combinatie met ander eten. Het wordt niet gegeten zoals wij Nederlanders brood eten, met alleen een belegde snee. De meeste Zweden lunchen bijvoorbeeld met een warme maaltijd, en ook kinderen eten op school tussen de middag warm. Eva is overigens niet altijd blij met de Zweedse keuken en is dan dolblij dat er knäckebröd staat.
Vooroordeel 2: Zweden zijn altijd koud en afstandelijk
Dit vooroordeel over Zweden horen we vaak, maar het klopt zeker niet. Zweden zijn misschien wat afwachtend en introvert, maar zeker niet koud of afstandelijk. Onze buren bijvoorbeeld zijn allemaal supervriendelijk en behulpzaam.
Een leuk voorbeeld: toen wij in februari 2024 de sleutel van ons huis kregen, lag er een flink pak sneeuw en was het erg koud. Onze buurman moet zich zorgen hebben gemaakt over zijn nieuwe Nederlandse buren, want hij kwam regelmatig even kijken of alles goed ging.
En er zijn nog meer voorbeelden. Zo sta ik vaak bij de bushalte met de moeder van een klasgenootje van Eva. Als haar dochter in de bus zit, maakt zij daarna meestal een wandeling door het bos. Ze vroeg vrijwel direct of ik zin had om mee te wandelen. Of de collega’s van Sebas, die hem vragen of hij op zaterdagavond wat leuks wil doen.
Nee, je zit hier niet meteen bij mensen aan de keukentafel, maar afstandelijk of koud zijn ze absoluut niet. En eerlijk gezegd zijn Sebas en ik ook niet de meest extraverte personen die het liefst elke dag mensen om zich heen hebben. We passen hier dus prima.
Vooroordeel 3: Het is in Zweden altijd donker en koud
Dit is één van de vooroordelen over Zweden die ik wel snap. En heel eerlijk: wij hadden van tevoren ook twijfels of het niet te donker zou zijn. Maar in de praktijk valt het reuze mee. Onlangs schreven we er nog een blog over.
Ongeveer tien weken per jaar is het echt donker, maar daarna wordt het snel weer licht. Inmiddels worden we iedere dag voor zes uur gewekt door Tijn, “want het is licht!” Ondanks de verduisterende gordijnen. Soms zouden we willen dat het iets langer donker bleef…
En koud? Nee, zeker niet altijd. Dat bleek deze winter wel. Waar we vorig jaar nog -36 graden aantikten, heeft het deze winter sommige weken zelfs helemaal niet gevroren. Dit blog schrijf ik buiten in de zon met blote armen. Net zoals in Nederland is iedere winter hier weer anders.
Vooroordeel 4: Zweden is duur
Tsja, het hangt ervan af waarmee je Zweden vergelijkt. Noren komen bijvoorbeeld graag naar Zweden om boodschappen te doen, omdat het hier veel goedkoper is dan in Noorwegen. Maar toen wij in Spanje waren bij Sebas’ zusje, merkten we dat de boodschappen daar inderdaad een stuk goedkoper waren. De benzine was hier echter weer voordeliger. In een ander blog gaan we dieper in op de vraag of Zweden duur is.
Vooroordeel 5: Zweden zijn allemaal blond, lang en knap
Blond? Ja, sommigen wel, maar zeker niet allemaal. Lang? Misschien, maar dat geldt ook voor Nederlanders. Knap? Nou, wij wonen op het platteland, en hier draait het niet om de ‘looks’, maar om praktisch zijn. Geen hippe merkkleding, maar werkkleding. En bij die ‘trend’ sluiten wij ons graag aan: kleding moet vooral lekker zitten en functioneel zijn.

Op een paar momenten wordt er wel een uitzondering gemaakt. Bijvoorbeeld tijdens de schoolafsluiting op de laatste schooldag voor de zomervakantie. De kinderen zingen dan liedjes en alle ouders komen kijken. Dus ook wij gingen vorig schooljaar, in onze praktische kleding, naar school. Bleek dat iedereen juist op deze dag zijn of haar mooiste kleren had aangetrokken! Dit jaar toch maar even op zoek naar jurken en blouses achter in de kast…
Lees ook onze andere verhalen
Reacties
4 reacties op “Vijf vooroordelen over Zweden – en de werkelijkheid”
Ja zo heeft ieder land wel vooroordelen, maar wij hadden ze niet echt over Zweden. Wel dat we dachten dat de boodschappen veel duurder waren, maar de meeste artikelen zijn vergelijkbaar met Nederland. En de mentaliteit van de Zweden is een stuk fijner als die van de Nederlanders, dus wij verheugen ons al op een eigen plekje in Zweden😃😘
Ja wij kijken er ook naar uit dat jullie hier een plekje hebben 😃 😘
Fijn dat je ons meer laten weten over de Zweedse cultuur. Ik lees jullie blog met veel plezier. In augustus hebben wij ons eigen stekje in Zweden, dan kunnen wij dit zelf ervaren.
Wat leuk dat jullie in augustus ook een eigen plek in Zweden hebben! Heel veel succes en geluk!
Geef een reactie